Skip to main content

Meetings and activities

Årsmöte den 14/5 hölls på plats i stockholm med digital uppkoppling för den som ville närvara på distans.

Här skriver vi om presentationerna som presenterades.
Kristoffer Pettersson:
Kontextuella faktorer som påverkar anpassningsbeteenden
Beskrivning: Diskussioner som rör följsamhet kontra anpassning är vanligt förekommande i forskning om psykosociala interventioner. Denna presentation kommer att belysa olika aspekter av följsamhet och anpassning utifrån ett pågående forskningsprojekt på Mälardalens universitet. Resultat från en studie som undersöker antecedenter till anpassningar vid tillämpning av föräldrastödsprogram kommer att presenteras. 

Liria Ortiz pratade om ACT och hopp

Thor Bengtsson: Verbal Aikido.
Verbal Aikido är en kraftfull intervention från de sex stegen av ACT Matrix, ett program som utvecklats av Polk, Shoendorff och Olaz.
Thor Bengtsson har arbetat med ACT Matrix på svenska i ungefär fem år i olika kontexter och har utarbetat ett kraftfullt sätt att ge Verbal Aikido, med en ny metafor, komprimerat i en "app".
Vi tränar Verbal Aikido tillsammans och ni får tillgång till "appen".

Protokollet laddas upp i bilaga nedan.

MÖTEN:

2018: lunchmöte den 15 November i Köpenhamn i samband med Nordic ACBS.

2018: vi har börjat med en ny modalitet, vi ska ha möte varje månad, fortfarande via Skype eftersom föreningen har ingen ekonomi för att bekosta våra resor ÄN!

Styrelsemöte 30 april 2017
Spännande aktiviteter diskuterades! ACBS Nordic, ett anorlunda möte i Sevilla som du INTE vill missa, ett medlemsträff till hösten och maffiga nyheter som ska ut i medlemsbrevet... om du läser protokollet nedan för du lite försmak! Håll dig up-to-date!! och du, om du har projekt som du vill informera oss all om, kontakta någon av oss (du hittar oss där uppe!)
Läs och njut....

Årsmöte 2017
SvACBS har haft årsmöte för 2017. Det bjöds på spännade diskussioner, paneldebatt och föreläsningar. Du hittar mer program och föreläsingskopior här.

Svenska mötet på ACBS World Conference Seattle 2016
Fredrik Livheim presenterade SvACBS och styrelsens arbete, på ACBS World Conference i Seattle. Du hittar åhörarkopiorna här

NYHETSBREV
Vi i svenska avdelningen av ACBS (föreningen för kontextuell KBT, t.ex ACT) har bestämt oss för att ge ut ett Nyhetsbrev 2 ggr per år. Här kommer vårt allra första nyhetsbrev som summerar mycket om vad som händer på området.

2017 Nyhetsbrev Juni här.

2016 Nyhetsbrevet här. 

 

ÅRSMÖTE SvACBS, 2017

Årsmöte lördagen den 4:e februari i Stockholm - boka!
Varje år anordnar Svenska ACBS en halvdagskonferens gratis. I samband med denna håller vi även vårt årsmöte. Vi kommer att avsluta med en enkel gemensam middag till ett självkostnadspris om 100:-, maten betalar man på plats.

Tid:
Lördag 4:e 2017. Klockan 12.00-18.00

Plats:
Centrum för Psykiatriforskning, Norra Stationsgatan. 69, plan 6, 90-salen, Stockholm

Temat för konferensen är ”Mångfald – ACT i olika sammanhang, även utanför terapirummet”. Här hittar du programmet.

12.00
SvACBS ordförande Fredrik Livheim hälsar välkommen.

12.05
Paneldebatt, SWABA, BTF & Svenska ACBS
Paneldebatt: Syfte, likheter och skillnader med de olika föreningarna och vad vi vill framöver. Medverkande är föreningarnas ordföranden Dag Strömberg Linda Jüris & Fredik Livheim. Modererar gör SvACBS tillträdande ordförande Senada Zilkic.

12.40 - 15.30
20 minuters föredrag på temat ”Mångfald – ACT i olika sammanhang, även utanför terapirummet”

ACT för elithockeyspelare
Tobias Lundgren, enhetschef för kompetenscentrum för psykoterapi och forskargruppsledare på KI, kommer att hålla en presentation där du som deltagare får följa med på en resa. Från hur ACT implementeras som träningsmetod för elitishockeyspelare till vetenskaplig utvärdering av den implementeringen. Under presentationen kommer såväl forskningsresultat som faktiskt arbetssätt med ACT och elitidrottare att beröras.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

ACT och BA inom akut slutenvårdspsykiatri
Vi får spännande rapporter från pågående forskningsprojekt där ACT och BA studeras i den akuta heldygnspsykiatrin. Mårten Tyrberg och Fredrik Folke kommer att beskriva hur ACT och BA kan användas i direkt behandlingsarbete med patienter men också hur det fungerat att träna och utbilda omvårdnadspersonal utan tidigare kunskaper i psykologi. Styrkorna i ACT och BA som ”akuta metoder” kommer att belysas tillsammans med de svåra utmaningar som man stöter på i implementeringsarbetet.

Fredrik Folke är psykolog/psykoterapeut i Landstinget Dalarna och doktorand vid Uppsala Universitet. Han genomför kliniska studier inom allmänpsykiatriska heldygnsvården och Centrum för Klinisk Forskning, Dalarna. Mårten Tyrberg är psykolog/psykoterapeut i Landstinget Västmanland och doktorand vid Stockholms universitet. Hans forskning handlar om implementering av ACT i olika former i psykiatrisk slutenvård i Västerås.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här

ACT vid sjukskrivning för återgång i arbete
Anna Finnes som doktorerar vid KI kommer att berätta om sitt spännande forskningsprojekt där ACT testas för sjukskrivna.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

ACT som dataspel för att få ungdomar att må bättre
Fredrik Livheim, som doktorerar vid KI, vill få ungdomar att må bättre genom att skapa ett data spel. Fredrik Livheim kommer att visa exempel på hur det kan komma att se ut och berätta sin storslagna idé och om utmaningar på vägen.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

ACT vid självskada
Johan Bjurberg som doktorerar vid KI kommer att berätta om sitt unika forskningsprojekt kring ERGT vid självskadebeteende (ERGT är utvecklat utifrån ACT och DBT).
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

ACT för hemlösa
Hemlösa är en av de grupper i samhället som har allra sämst fysisk och psykisk hälsa. Trots det är endast ca 4-10% motiverade att genomgå behandling. Många hemlösa personer har tidigare traumatiska och diskriminerande erfarenheter bakom sig, gällande sjukvård, missbruksvård och psykiatri. Det finns inget vetenskapligt stöd för att erbjuda missbruksbehandling innan bostad. Internationellt rekommenderas att man erbjuder ”vid behov” vårdinsatser för hemlösa, som de kan söka frivilligt då de själva upplever att de behöver det.

Olof Molander är leg psykolog, doktorand vid Karolinska Institutet och knuten till Ersta Diakoni och Enheten för hemlösa i Stockholms stad. Olof kommer att berätta om en drop in mottagning för hemlösa som använt behandlingsmetoderna Focused Acceptance and Commitment Therapy (FACT) och Motiverande Samtal (MI).
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

Psykiatriska symptom som kausala nätverk, ett alternativ till den medicinska modellen
Behaviorister förkastar idén att ett konstrukt som depression kan vara orsaken till depressionssymptom, eftersom detta är en cirkulär förklaring. Men, en får då problem med att förklara varför symptom tenderar att dyka upp i kluster. En ny diagnostisk modell, perfekt lämpad för beteendeterapeuter, är att istället se symptom som orsakade av… varandra!

Lars Klintwall är leg psykolog och vikarierande lektor på psykologiska institutionen Stockholms universitet. Lars kommer att berätta om olika metoder för att kartlägga patienters individuella kausala nätverk, vilka symptom som är centrala och därmed bör prioriteras som terapimål.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

15.30
Medlemsmöte/årsmöte.
Fredrik Livheim presenterar styrelsens arbete. Du hittar den presentaionen här

Diskussionsfråga: vill vi anordna NordicACBS 2017/18?

16.15
Gruppdiskussion.
Svenska ACBS, vad vill vi som grupp? Magnus Johansson faciliterar.

16.45
Nya orföranden Senada Zilkic avslutningsord.

17.00
Enkel middag på plats. Avslutande pubkväll för de som önskar. 

ÅRSMÖTE SvACBS, 2016

Lördag 6 februari kl 13:00 – 17:00
Lokal: Centrum för Psykiatriforskning, Norra Stationsgatan 69, 6 tr.

PROGRAM
13:00 SvACBS ordförande Andreas Larsson hälsar välkommen.

13:15

Föredrag: Patienters upplevelse av multimodal rehabilitering vid långvarig smärta
Karin Nilsson gör forskar-PTP på Rehabcenter Mösseberg, Bräcke Diakoni i samarbete med Ersta Sköndal högskola.

Föredrag: Portlandmodellen - en kollegial handledningsmodell utifrån ACT
Rebecka Andersson leg. psykolog, handledare & Mike Kemani leg. psykolog, med dr.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

Föredrag: Sektionen för beteendemedicinsk smärtbehandling, Karolinska universitetssjukhuset
Vid Portland Psychotherapy Clinic har man sedan 2005 utvecklat en modell för kollegial handledning utifrån ACT. Denna modell betonar upplevelsebaserat lärande och fungerar som ett alternativ till traditionell ärendehandledning. Centralt i modellen är att göra ACT istället för att prata om ACT. Vi kommer att beskriva modellen och dela med oss av våra erfarenheter och tankar om fortsatt utveckling.
Se föreläsningen längst ned på sidan eller här.

Föredrag: RFT och perspektivtagande
Ida Mälarstig, Leg Psykolog, Ersta.
Vem är jag om du är här? Ida presenterar nya och lite kontroversiella data angående RFT-inspirerat mått på Perspektivtagande.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.
Se föreläsningen längst ned på sidan eller här.

14:30 Fika

15:00 Medlemsmöte/Årsmöte (se kallelse/dagordning)

16:00 Fredrik Livheim: styrelsens arbete enligt Prosocial principerna
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

16:10 Grupparbeten inkl redovisning
 
16:45 Ordförandes avslutningsord.

17:00 Vi går ut och äter tillsammans och avslutar med Pubkväll

 

ÅRSMÖTE SvACBS, 2015

Lördag den 7:e februari 2015, kl 13.00 - 17.00
Lokal: Centrum för Psykiatriforskning, Norra Stationsgatan 69, 6 tr.

Lokal: Karolinska sjukhuset.
Anmälan: Maila till anna.finnes(a)ki.se senast den 4 februari.
Kostnad: 100 kr (student 50kr).

Välkomna till årsmöte för alla medlemmar i Svenska avdelningen i ACBS!

Vi i svenska avdelningen av ACBS, hälsade alla som var intresserade av CBS välkommna
till vårt första årsmöte. När vi har fått det mesta av de formella parametrarna på plats har vi
kunnat börja med det roliga: Att utveckla och tillämpa teori och praktik för att förstå och
förändra mänskligt beteende i former som passar svenska förhållanden.

Vi lyssnade på föredrag kring hur teorier inom CBS kan förändra världen och
fick även höra mer om ett ambitiöst projekt som vill göra just detta.

PROGRAM
Lördag den 7:e februari 2015, kl 13.00 - 17.00
Lokal: Centrum för Psykiatriforskning, Norra Stationsgatan 69, 6 tr.

13:00 SvACBS ordförande JoAnne Dahl hälsar välkommen.

13:15 Föredrag : Kan funktionell kontextualism göra världen till en bättre plats?
Den vetenskapsfilosofiska grunden till ACT och RFT finns inom kontextualism och behaviorismen,
närmare bestämt i den del som har utvecklats till funktionell kontextualism. Väldigt förenklat kan
sägas att denna filosofiska syn antar att alla beteenden, även inre som t.ex. tankar, har en funktion
som upprätthåller dem och att betendena har en nära koppling till det sammanhang som de utförs i.

Magnus Johansson, leg psykolog, tar oss igenom grunderna i funktionell kontextualism
och diskuterar om vi med hjälp av den kan göra världen till en bättre plats.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.

14:15 Mingel och förfriskningar

14:45 Medlemsmöte/Årsmöte

15:45 Föredrag: Att tänka stort – Hur hjälpa många samtidigt?
Psykisk ohälsa och stress ökar bland unga och vuxna i Sverige. Alla är överens om att man behöver
börja göra något åt dessa snabbt ökande problem. Under detta seminarium kommer vi att ge exempel
på hur vi jobbar med att sprida ACT-interventioner genom att utbilda nya behandlare som håller grupper
inom bl a företagshälsovård, studenthälsa och institutionsvård.

Fredrik Livheim, är leg. psykolog, författare och internationellt erkänd ACT-trainer.
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här
Se föreläsningen längst ned på sidan eller här.

Mer om Fredriks forskning och utbildningar finns på: www.livskompass.se

16:45 Ordförandes avslutningsord.

 

HÖSTMÖTE SvACBS, 2014

Den svenska underavdelningen till ACBS verkar för att främja utvecklingen av kontextuella beteendevetenskaper i Sverige. Välkommen på höstmöte den 15 november i Stockholm!

När? Lördag 15 november kl 13:00 – 17:00
Var? Centrum för psykiatriforskning. Norra Stationsgatan 69, 6 tr. Stockholm
Anmälan: Maila till anna.finnes@ki.se senast onsdag 12 november
Kostnad: 100 kr (student 50kr)

Föredrag : RFT: Voldermortteori eller kliniskt relevant? 
Ta del av föreläsningens åhörarkopior här.
Andreas Larsson, är privatpraktiserande leg. psykolog och PHD, 

This page contains attachments restricted to ACBS members. Please join or login with your ACBS account.