Skip to main content

Parola

“Nöbetçiler yanlarına sokulanlara parolayı sorarlar. Sende öyle yap. Hayaline gelen her şeye parolayı sor. Hiç baskına uğramazsın.” Epictetus



Duygu ,düşünce ve dürtülerimiz yanımıza sokulduğunda parolayı sormak gerekiyor?  Parola : Bu seni değerlerine ulaştırabilir.

Bunun haricinde söylenecek her parola yanlış parola. Doğru parolayı söyleyeni içeri almak, yanlış parolayı söyleyene de kapıyı kapatmak gerekiyor. Kovalamak, peşinden koşmak, şimdi bunlar neden buraya geldi diye düşüncelere dalmak, onları sorguya çekmek değil. İçeri almamak sadece. 

 

Bir nöbetçi bilmeli ki kapısına her türlü yolcu gelecek. Ve bir nöbetçi bilmeli ki bu yolcular sadece kendi kapısına gelmiyor. Bu yolcular herkesin kapısını çalan cinsten yolcular. Parola ne ?

- Yapamazsın. (İyi geceler dile ve kapat kapıyı)

- Tüm bunlar artık çok fazla geliyor 

- Çabaların boşa 

- Rezil olursun

- Bunu içmeden yapamazsın 

- Sonra yaparsın

- Yeterli olamadım 

( İyi geceler dile ve kapat kapıyı) 

Bazı nöbetçiler parolayı bilmediklerinden her söyleneni doğru parola sanırlar. Her geleni içeri alırlar. Bazı nöbetçiler yolcularla kavgaya tutuşurlar. "Sen ne diyorsun ulen bas git." "Bunlar neden hep benim kapıma geliyor." 

Doğru parolayı bilen nöbetçi bunlarla ilgilenmez. O doğru parolaya açar kapısını. Geri kalan yolculara ise hayatın bir gereği, nöbetçi olmanın bir uzantısı, var olmanın bir yan etkisi olarak bakar. 

Parola ne ?