Skip to main content

Kindler, S. (2014). Aandacht voor mindfulness en de invloed op pijn interferentie bij chronische pijnpatiënten. Thesis: Universiteit Twente.

APA Citation

Kindler, S. (2014). Aandacht voor mindfulness en de invloed op pijn interferentie bij chronische pijnpatiënten. Thesis: Universiteit Twente. Retrieved from https://essay.utwente.nl/65746/

Publication Topic
ACT: Empirical
Publication Type
Dissertation
Language
Dutch
Keyword(s)
ACT, Acceptance and Commitment Therapy, Chronic Pain Patients, chronische pijnpatiënten
Abstract

Achtergrond: In 2012 is er een studie gedaan naar de effecten van de Acceptance & Commitment Therapie (ACT) via een online interventie bij chronische pijn patiënten (Trompetter et al., in druk). De primaire uitkomstmaat was pijninterferentie, die aangeeft in hoeverre de patiënten zich door de chronisch pijn belemmerd voelen in het dagelijks leven. De primaire uitkomstmaat is gemeten aan de hand van de Multidimensional Pain Inventory (MPI), die op drie momenten is afgenomen: voor de interventie (baseline), aan het einde (3 maanden) en 6 maanden na het begin van de interventie. Er waren drie groepen: Experimentele groep (ACT), Expressieve writing en een controle groep. ACT-deelnemers doorliepen gedurende 9-12 weken een online programma met wekelijkse mindfulness oefeningen en gaven hun ervaringen en belevingen wekelijks per e-mail door aan een begeleider. Ook rapporteerden zij hoeveel tijd zij gemiddeld per week aan de cursus besteed hadden.

Doel: Het doel van deze studie is enerzijds om te kijken of er een samenhang is tussen de aandacht die de experimentele groep (ACT) had voor de mindfulness oefeningen in de emails en de uitkomst op pijninterferentie en anderzijds of er een samenhang is tussen de tijd die de experimentele groep (ACT) wekelijks aan de cursus besteedde en de uitkomst op pijninterferentie.

Methode: De steekproef is getrokken uit de experimentele groep (ACT) (N=51). Aandacht voor mindfulness is geoperationaliseerd door het gebruik van steekwoorden (die betrekking hebben op de mindfulness oefeningen) in de e-mails en de tijd die de deelnemers wekelijks aan de cursus besteed hadden. De steekwoorden en de tijd die de deelnemers wekelijks aan de cursus besteed hadden, zijn gecorreleerd met de MPI verschilscores (verschil tussen baseline, 3 maanden later en 6 maanden later).

Resultaten: Er is een zwakke correlatie gevonden tussen de steekwoorden uit de e-mails en de MPI-verschilscores . Er is geen significante correlatie gevonden tussen de tijd die de ACTdeelnemers aan de cursus hebben besteed en de MPI-verschilscores.

Conclusie: De resultaten duiden op een kleine samenhang tussen aandacht voor mindfulness in de e-mails en een daling van pijninterferentie. De tijd die de ACT-deelnemers wekelijks aan de cursus besteed habben, lijkt geen belangrijke factor te zijn voor een daling van pijninterferentie