Skip to main content

Elfogadás és Elköteleződés Terápia (ACT) terapeuta képzés (Hungary Chapter)

-
Online/Virtual
Off
World Region
Europe
Country
Hungary
Language
OTHER
Website
www.acbs-hu.com
Presenter
Matthew Skinta
Karoly Kornel Schlosser
Linda Kuhn
Tamas Szekeres

***ACT training in Hungarian language for Hungarian professionals in mental health, pedagogy, social work and healthcare

Az ACT az egyik legnépszerűbb és legtöbbet kutatott harmadik generációs, kortárs formája a kognitív viselkedésterápiás terápiáknak. Sokoldalú megoldást kínál számos mentális zavar és betegség kezelésére, úgynevezett transzdiagnosztikus pszichoterápiás módszer. Az Amerikai Pszichológiai Társaság által használt és javasolt módszer a depresszió, szorongás, krónikus fájdalmak, pszichózis és kényszeresség kezelésére, de felhasználási lehetőségei dinamikusan fejlődnek más területeken is.

 

Az ACT szemléletében a kellemetlen gondolatok és érzések közvetlen megváltoztatásának igénye helyett azok megfigyelése és elfogadása kap központi szerepet. Nagy hangsúlyt helyez az egyén saját értékrendjével való munkára. Az értékekkel összhangban lévő cselekvések fontosságát hangsúlyozza, melyek segítenek a boldogság és az értelmes élet elérésében. A mindfulness alapjaira építve szélesebb körű megközelítést kínál a gondolati, érzelmi és testi szenvedés kezelésére a pszichológiai flexibilitás fejlesztésén keresztül. Ez az állapot lehetővé teszi az egyén számára a változás és a fejlődés útján való elkötelezett haladást.

Az ACBS-HU által végzett bevezető ACT tréning célja a kontextuális terápiák megismertetése és elterjesztése Magyarországon. A “klasszikus”, második hullámú CBT, és a harmadik generációs kognitív viselkedésterápiák (például az ACT és FAP) közötti nézet és technikai különbségek áthidalása, feltérképzése, és bemutatása. Valamint, a kapcsolódó közösség kiépítése, támogatása, és társadalmi felelősségvállalásunk segítése a terápiás, iskolai és munkahelyi környezetekben.