Cursus ACT bij RINO Noord-Holland te Amsterdam

Cursus ACT bij RINO Noord-Holland te Amsterdam

Cursusbeschrijving
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een zogeheten derde-generatie gedragstherapie. Experiëntiële vermijding en fusie met de verbale werkelijkheid staan in ACT centraal in de opvatting over het ontstaan en voortduren van psychopathologie. ACT baseert zich daarbij op experimentele bevindingen over de manier waarop mensen taal verwerven en gebruiken. In de therapievorm wordt veel aandacht besteed aan de beleving van de cliënt, zowel in als buiten de therapiekamer. De ontregelende functie van cognities wordt in een nieuwe context geplaatst. Experiëntiële vermijding wordt doorbroken waardoor de cliënt in staat gesteld wordt zijn door klachten beperkte leven te verruilen voor een leven waarin waardegericht handelen centraal komt te staan.

docenten
Mevrouw drs J.G.L. A-Tjak, klinisch psychologe / psychotherapeute / supervisor (cognitieve) gedragstherapie, en mevrouw drs I. Postma, klinisch psychologe / psychotherapeute / gedragstherapeute.

doelgroep
GZ- en eerstelijnspsychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, psychiaters en andere professionals die een Basiscursus (100-uurs) Gedrags- en Cognitieve therapie gevolgd hebben of beschikken over daaraan gelijkwaardige voorkennis.

doelstelling
Kennismaken met de theorie en praktijk van ACT zodat men na de cursus in staat is om de principes van ACT toe te passen in behandelingen.

toelichting
Vanuit experimenteel onderzoek is een nieuwe theorie ontstaan over de manier waarop mensen taal verwerven en zich tot deze taal verhouden: Relational Frame Theory (RFT). Vanuit deze theorie is een therapievorm ontwikkeld die de cliënt wil helpen zich los te maken uit de valstrikken van de taal en daaruit voortvloeiende experiëntiële vermijding. De therapie heeft tot doel de psychologische flexibiliteit van cliënten te vergroten. Hun door klachten beperkt gedragsrepertoire kan hierdoor uitgebreid worden in de richting van waardegericht handelen. Hiertoe onderscheidt ACT zes kernprocessen die in de therapie aan de orde dienen te komen: Acceptatie, defusie, zelf-als-context, waarden, waardegericht handelen en gericht zijn op het hier-en-nu.

inhoud
korte inleiding op RFT;
korte inleiding op de filosofische achtergrond van ACT;
de zes kernprocessen van ACT, met de verschillende interventiemethoden en (experiëntiële) therapeutische vaardigheden;
specifieke toepassingen van ACT op verschillende probleemgebieden.

werkwijze
Korte theoretische inleiding door de docenten, literatuurstudie, demonstraties van en oefenen met het uitvoeren van verschillende interventiemethoden en (experiëntiële) therapeutische vaardigheden. Ruimte voor het bespreken van eigen casuïstiek. Experiëntiële oefeningen in de groep.

voorkennis
Cursisten moeten beschikken over kennis die te vergelijken is met een basiscursus (cognitieve) gedragstherapie en over enige ervaring met het behandelen van cliënten bij wie vermijdingsgedrag onderdeel van de problematiek vormt.

aan te schaffen literatuur
Luoma J.B., Hayes S.C. & Walser R.D. (2009). Leer ACT! Vaardigheden voor therapeuten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Vertaling van: Luoma J.B., Hayes S.C., & Walser R.D. (2007). Learning ACT. Oakland: New Harbinger. Daarnaast zal een literatuurklapper worden verstrekt.

accreditatie
Voor elke uitvoering worden de volgende accreditaties aangevraagd: Herkwalificatie Eerstelijnspsycholoog NIP: totaal 18 uren (17 Behandeling / 1 Overig)
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie: 17 punten
VGCt erkenning als nascholingscursus.

Voor meer informatie en aanmelding: www.rino.nl

Let op! De cursus in april/mei 2009 is al volgeboekt. Er is nog wel plek in de cursus van september 2009. Wilt u in juni 2009 een cursus ACT volgen, kijk dan op www.actucursus.nl of op introductiecursus Acceptance and Commitment Therapy.

Jacqueline A-Tjak